16 Ιουλίου 2012

το radiobubble παρουσιάζει το #hackademy



Το radiobubble, μετά από πέντε χρόνια πλοήγησης στα διαδικτυακά σύννεφα, έχει τη χαρά να σας παρουσιάζει το Hackademy, την προσπάθεια που ξεπήδησε μέσα από την κοινότητά του και αφορά στην επιμόρφωση επαγγελματιών και μη δημοσιογράφων γύρω από τα νέα μέσα και το διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Από το Σεπτέμβριο του 2007 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, αποκτήσαμε γνώσεις γύρω από το πως μπορούν τα νέα μέσα να λειτουργήσουν με σοβαρότητα, σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Παράξαμε, επίσης, δεδομένα που άλλαξαν την εικόνα που υπήρχε για το τι είναι “νέο μέσο”, αλλά και για το πως μπορούν να προσδιοριστούν στην πράξη έννοιες όπως “δημοσιογραφία των πολιτών” και “web radio”.

Το ίδιο το radiobubble ξεκίνησε σαν “ένα περίεργο υβρίδιο” που όμοιό του δεν αναφέρονταν στη διεθνή βιβλιογραφία. Γιατί το να ανεβάζουν οι άνθρωποι σε ένα κοινό διαδικτυακό χώρο podcasts, ήταν κάτι που προυπήρχε. Το να δημιουργούν όμως μόνοι τους και να ανεβάζουν ραδιοφωνικές εκπομπές σε μια ιστοσελίδα, μετατρέποντάς την μέρα με την ημέρα, σε μια “ραδιοφωνική κοινότητα” με αισθητική συνοχή, ήταν πρωτόγνωρο.
Επίσης, διαδικτυακά ραδιόφωνα, ακόμη και με κουλτούρα κοινότητας, υπήρχαν αρκετά, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. O συνδυασμός όμως του “σύγχρονου” χαρακτήρα του προγράμματος ροής ενός ραδιοφωνικού σταθμού με “το ασύγχρονο” των εκπομπών που γίνονταν upload στις σελίδες μας και στη συνέχεια εκπέμπονταν από το πρόγραμμα του live radio, ήταν πρωτόγνωρος.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον αποδείχθηκε στην πορεία, το ότι για πρώτη φορά μια ανοικτή διαδικτυακή κοινότητα χωρίς τις δομές και τις ιεραρχήσεις των συμβατικών μέσων (διευθυντές, αρχισυντάκτες κλπ), κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα που είχαμε για το ραδιόφωνο παράγοντας περιεχόμενο υψηλότατου επιπέδου -του οποίου, φυσικά, ο χαρακτήρας έρχονταν σε άμεση αντιπαράθεση με την αισθητική του συμβατικού ραδιοφώνου.
Eκπέμποντας μουσική που κάλυπτε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δημιουργίας και απαξιώνοντας στην πράξη την εμπορικά προσδιορισμένη “εξειδίκευση”, που αφορά στο “είδος" της μουσικής ή την ημερομηνία παραγωγής της, επαναπροσδιορίσαμε την έννοια “ραδιόφωνο” στη νέα εποχή χωρίς να πέσουμε στις ευκολίες των playlist και της “αυτοματοποίησης” που προτάσσουν τα "συμβατικά μοντέλα" που έχουν ως κύριο στόχο τους την παραγωγή εμπορικού κέρδους.


Εκ των πραγμάτων, μιας και δώσαμε το βάρος μας στην προσωπικότητα του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο, βρεθήκαμε να συνομιλούμε δημιουργικά με το παρελθόν του ελληνικού και του διεθνούς ραδιοφώνου. Κι αυτή η συνομιλία μας, άρχισε σιγά-σιγά να παράγει θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ που γράφτηκαν για να μεταδοθούν από το radiobubble. Βρεθήκαμε έτσι να ανιχνεύουμε σκόπιμα το θολό πεδίο όπου η ραδιοφωνική εκπομπή αγγίζει την τέχνη.

Η χρήση της γλώσσας -και ιδιαίτερα της ελληνικής- σε ένα νέο μέσο που ταξιδεύει στη χαώδη θάλασσα του διαδικτύου, εκεί που όλα θεωρητικά επιτρέπονται, αλλά και όλα μπορούν να αφανιστούν λόγω του άπειρου της πληροφορίας, είναι μια διαρκής πρόκληση. Καθώς το radiobubble συνδέονταν ολοένα και περισσότερο με την κουλτούρα των αξιόλογων blogs, με την κουλτούρα αυτού που αποκαλούμε σκεπτόμενο διαδίκτυο”, η ζώσα γραπτή “νέα γλώσσα” του διαδικτύου, άρχισε να βρίσκει τον ήχο της και να γίνεται ραδιοφωνική εκπομπή.

Σαν λογικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, μιας και δε νοείται μουσική και τέχνη χωρίς αυτή να προσδιορίζεται άμεσα από το κοινωνικό γίγνεσθαι, η ανάγκη, μας οδήγησε να δημιουργήσουμε κι άλλες “νέες μορφές επικοινωνίας” και καινοτομίες που έχουν να κάνουν με τη δημοσιογραφία.

Εφορμώντας από την κουλτούρα που είχαμε ήδη δημιουργήσει μέσω της καθημερινής μας τριβής με όλες τις παραπάνω έννοιες, ιδέες και αξίες, δημιουργήσαμε τον πρώτο μεγάλο και ανοικτό πόλο δημοσιογραφίας των πολιτών στη χώρα. Αυτόν που λειτουργεί με άξονα τη διαδικτυακή κοινότητα που μεταφέρει ειδήσεις μέσω του twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #rbnews. Της κοινότητας που, αν και είναι ανοικτή, καταφέρνει να αυτοπροσδιορίζεται από τον κώδικα δεοντολογίας και τη διακήρυξη αρχών της, που παραμένουν εσαεί, και σκόπιμα, σε κατάσταση διαρκούς αναπροσαρμογής.

Καθώς ολοένα και συχνότερα μας καλούσαν σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες ακαδημαικού ενδιαφέροντος ζητώντας μας πιεστικά “να εξηγήσουμε πως γίνεται” και “να αναλύσουμε” τις “συνταγές” και “τις μεθόδους” που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία μιας κοινότητας στο διαδίκτυο, ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και της συγκρότησης μιας ομάδας πολιτών που με αυτή την ελευθερία, και ταυτόχρονα αυτή τη σοβαρότητα, δημιουργεί δημοσιογραφικό αποτέλεσμα, αρχίσαμε συστηματικά να κωδικοποιούμε τις γνώσεις μας. Και σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη για τη μεταφορά τους σε όποιον εν δυνάμει θα ήθελε πραγματικά να μάθει.
Καθώς μάλιστα ξεσκονίζαμε τα βιογραφικά όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην κοινότητα του radiobubble, συνειδητοποιούσαμε το υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας που είχαμε ως ομάδα.

Το Hackademy είναι το φυσικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Ο βασικός του στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των τριών καθοριστικών πόλων του οικοσυστήματος της ενημέρωσης: της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών δημοσιογράφων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αναγκαστικά λοιπόν, oρίσαμε ως διακριτικό γνώρισμα του Hackademy, το "σπάζοντας τους κώδικες της μάθησης" (breaking the codes of learning), για να συνοδεύει το όνομά του.

Η εκπόνηση του προγράμματος σπουδών του, είναι αποτέλεσμα επίπονης και πολύμηνης δουλειάς
στην οποία συνεργάστηκαν η Αγγελική Μπούμπουκα, ο @galaxyarchis, ο Αποστόλης Καπαρουδάκης και ο @doleross.

Η σημερινή του μορφή είναι η αρχική, σύντομα στη σελίδα των συνεργατών του, θα εμφανιστούν κι άλλα ονόματα, ενώ φιλοδοξούμε άμεσα να εκκινήσουμε και “τη βιβλιοθήκη του”. Τον κόμβο επιστημονικής γνώσης που θα είναι ανοικτός σε όλους και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αντιμετωπίζουν τη δημοσιογραφία και τα νέα μέσα με σοβαρότητα και αυξημένο ενδιαφέρον.

Τα πρώτα τμήματα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2012.
Για την ώρα κάνουμε όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες ώστε το κόστος της παρακολούθησης των μαθημάτων να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπιεσμένο χωρίς αυτό να επηρεάσει το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης, η προσπάθεια άλλωστε δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Twitter: @hackademy
hashtag: #hackademy
Facebook: http://www.facebook.com/RadiobubbleHackademy
mail: radiobubble.hackademy (at) gmail.com




Ευχαριστούμε τον @MindThe_Gab για το σχεδιασμό του logo και της αφίσας του Hackademy, καθώς και για την αισθητική βελτίωση των σελίδων του.
Ευχαριστούμε επίσης τους @potmos και @menacius για την τεχνική υποστήριξη και “το στήσιμο” της ιστοσελίδας του Hackademy.