3 Απριλίου 2013

Η Δημόσια Υγεία στην εποχή των Μνημονίων


Η Jaquou Utopie και ο Αποστόλης Φωτιάδης ανοίγουν στο Radiobubble το θέμα “Δημόσια Υγεία” σε μια έκτακτη εκπομπή, την Πέμπτη 4 Απριλίου, 4:00 – 6:00 μ.μ. 

Καλεσμένοι στο studio του Radiobubble 
o Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Επιμελητής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του ΠΙΣ 
και η Όλγα Αναγνωστοπούλου, Παθολόγος στον ΟΚΑΝΑ.

Η είδηση : καταργούνται 70 κλίνες ασθενών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν εύγλωττα: τα τελευταία τρία χρόνια ένα σημαντικό βάρος των δαπανών υγείας έχει μεταφερθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων ή των όλο και περισσότερων ανασφάλιστων, ανέργων πολιτών. Πάνω από 11000 νοσοκομειακές κλίνες προβλέπεται να κλείσουν με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό Νόμο των μνημονίων, συγχωνεύσεις Κλινικών - Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Ήδη στην Αθήνα ανακοινώθηκε η κατάργηση κλινικών στο γενικό νοσοκομείο Πατησίων. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ιδιαίτερα εκείνα των Νησιών, που έχουν εξοργιστικές ελλείψεις. Οι δομές Δημόσιας Υγείας στη πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρόνιων και ειδικών νοσημάτων, τα ατυχήματα, τις ψυχιατρικές διαταραχές, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική, την αποκατάσταση, ανεπαρκούν. Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015, με τους ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Επιπλέον οι δομές απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ κινδυνεύουν λόγω υποχρηματοδότησης, το ίδιο και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται εδώ και μήνες, οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό χρονίζουν.

Οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 41,4% στο διάστημα 2009-2013.