29 Απριλίου 2014

υπήρξαμε τα λινκ για να συναντηθούν τα κείμενα* (Δέρμα, Ψυττάλεια, Τσιμέντο)


"Το Εξώφυλλο Δέρμα του Χρόνου"
"Τσιμέντο να γίνει"
"Αδράξτε τη Νύχτα"


Σε μια εποχή που η επανάσταση υπάρχει μόνο ως ιδέα, ο αντιφασισμός εκτονώνεται σε φεστιβάλ και οι ανάσες μας όλο και λιγοστεύουν. H ποίηση είναι το μόνο που πάντα θα έχουμε σ αυτήν τη χώρα. Ευχαριστούμε τους τρεις φίλους που επέλεξαν το μικρό μας καφέ (Ιπποκράτους 146, Εξάρχεια) σαν σημείο διανομής των βιβλίων τους.

Με χαρά, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε:

"μας υφαίνει η υπομονετική αράχνη του χρόνου"

"Το Εξώφυλλο Δέρμα του Χρόνου" του Πάνου Οικονόμου (contrabbando). Ο αγαπημένος μας φίλος και συνεργάτης του μπαμπλ από την πρώτη στιγμή, έγραψε "ένα μεγάλο ταξίδι επιστροφής".
Ο ήρωας, βασιλιάς και παρίας, αναπλέει τον ποταμό του χρόνου. Φωνάζει τη δική του μυθολογία πάνω από το βουητό των υδάτων. Τον οδηγεί το προσκλητήριο νήμα της Ιστορίας. Ο ποιητής - παιδί παίρνει τον χρόνο προς τα πίσω, πορεύεται προς την ενηλικίωση. Αραδιάζει τους παιδικούς του ήρωες, φονιάδες, τρελούς, καταραμένους. Όρθιος στη βάρκα δείχνει τα σημάδια των αιώνων στο Σώμα του. Στην πελώρια κυκλική ορχήστρα το Σώμα τεμαχίζεται και χτίζεται εκ νέου. Σώμα βωμός, Σώμα θέατρο, Σώμα σύμπαν. Μέσο και σκοπός. Χώρος και χρόνος. Τέλος και αρχή. Σώμα τεκτονικό φαινόμενο, εργοτάξιο, πόλεμος μέχρις εσχάτων. Σώμα νυν και αεί.

[ακούστε αποσπάσματα από το εξώφυλλο δέρμα του χρόνου με τη φωνή της Κάτιας Γέρου]


"η ζωή μας στο κενό ανάμεσα σε δυό ριπές από καλάσνικοφ"

"Αδράξτε τη Νύχτα" - Η τελική γραφή της Ψυττάλειας του Σαμσών Ρακά . Το project Ψυττάλεια ξεκίνησε πριν από 14 μήνες ως προσπάθεια αυτόνομης έκδοσης. Έπειτα πήρε τη μορφή ενός μακροσκελούς ποιήματος το οποίο γράφτηκε σε οθόνη υπολογιστή, μεταγράφηκε χειρόγραφα σε παχύ χαρτί, και στη συνέχεια τα εκτυπωμένα χειρόγραφα κολλήθηκαν πάνω σε μια σπάνια σειρά περιοδικών της Νέας Εστίας της περιόδου 1938-1939 (το μετανοημένο παλίμψηστο). Λίγο αργότερα το παλίμψηστο ποίημα πήρε τον τίτλο "αφαλός στο μέτωπο" ενώ το λογοτεχνικό σώμα που μεταποιήθηκε ανήκε στους 15 τόμους των απάντων του Κ. Παλαμά (εκδόσεις Γκοβόστη, 1960) όπως και η τρίτη, τελική γραφή της Ψυττάλειας (Αδράξτε τη Νύχτα) που μόλις κυκλοφόρησε και εικονοποιήθηκε από τον Άπιαστο Λέιζερ.

[ακούστε αποσπάσματα της πρώτης γραφής με τη φωνή της Όλιας Λαζαρίδου


"ποίηση είναι να μιλάς για τη θάλασσα λες και δεν απεργούν οι ναυτεργάτες

* "Τσιμέντο να γίνει" του Νίκου Μητρογιαννόπουλου. Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε οδηγούν με ασφάλεια στα αποφθέγματα . Μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ένα απόφθεγμα είναι επιτυχημένο από το κατά πόσο ήταν σημαντική η αποτυχία που προηγήθηκε. Ο Νίκος ή αλλιώς ο Χ2 εκδίδει σημαντικές αποτυχίες που χωράνε σε 140 χαρακτήρες.