24 Νοεμβρίου 2014

#GenerationE : τα πρώτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας για τη μετανάστευση των χωρών του νότου

rbdata

«Αυτό που λείπει πιο πολύ όταν δουλεύεις στο εξωτερικό είναι η αίσθηση του “ανήκειν”, κάτι που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο αφόρητο. Διότι αισθάνεσαι ξένος στην χώρα που δουλεύεις αλλά σταδιακά αποξενώνεσαι και από τη χώρα προέλευσης, από τους φίλους σου, αισθάνεσαι δηλαδή διπλά ξένος. Στην αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας με τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος σου στη χώρα υποδοχής σου, προστίθεται αργά αλλά σταθερά και η αδυναμία κατανόησης από τους ανθρώπους πίσω στην πατρίδα που συνήθως σε βλέπουν ως κάποιον τυχερό, που, κατά κάποιο τρόπο σώθηκε από τα προβλήματα που τους περικλείουν.»

Ο Κωστής έφυγε από την Αθήνα το καλοκαίρι 2012, όταν ήδη η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είχε δείξει τα δόντια της και τα περιθώρια είχαν εξαντληθεί. Είναι κι αυτός ένας από τους 191 Έλληνες και συνολικά περισσότερους από 1200 νέους μετανάστες που ξεκίνησαν από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης με προορισμό ένα καλύτερο μέλλον και μας διηγήθηκαν την ιστορία της #GenerationE, της νέας γενιάς της εξόδου. Αποτελεί μέρος της διεθνούς κοινότητας των Ελλήνων, των Ιταλών, των Ισπανών και των Πορτογάλων που ζουν διάσπαρτοι στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο. Μιας κοινότητας που όλο και μεγαλώνει στην προσπάθεια των νέων ανθρώπων να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα των χωρών τους και να ζήσουν μακριά από την ανασφάλεια. Η διεθνής έρευνα δημοσιογραφίας δεδομένων Generation E που ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου προσπαθεί μέσα από τα πρώτα αποτελέσματά της να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της κοινότητας.

(…)

Τα πρώτα στοιχεία που συνέλλεξε η διεθνής έρευνα δημοσιογραφίας δεδομένων #GenerationE που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρουσιάζουν σήμερα στην Ελλάδα η ομάδα rbdata του radiobubble και το hackademy.

Οι αριθμοί αλλά κυρίως οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτούς μας διηγούνται τις ιστορίες τους  στην ιστοδελίδα του rbdata.

H έρευνα δημοσιογραφίας δεδομένων (Data Driven Journalism | #DDJ) Generation E πραγματοποιείται από τους δημοσιογράφους Jacopo Ottaviani (project manager), Daniele Grasso, Κατερίνα Σταυρούλα και την ομάδα Journalism++ Porto που αποτελούν οι Sara Moreira,  Ricardo Lafuente και Ana Carvalho. Συνεργάζονται τα μέσα ενημέρωσης Il Fatto Quotidiano (Ιταλία), El Confidencial (Ισπανία), P3/Publico (Πορτογαλία),  CORRECT!V (Γερμανία) και Radiobubble (Ελλάδα). Η έρευνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του JournalismFund.eu

Η συμμετοχή του radiobubble γίνεται μέσω του rbdata, την ομάδα δημοσιογραφίας δεδομένων του radiobubble που απέσπασε ήδη διεθνή διάκριση για τη συμμετοχή της στην έρευνα The Migrants Files, ενώ δημιούργησε και την πρώτη ιστοσελίδα σχετική με τη δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα. Την έρευνα επίσης στηρίζει και το Hackademy ο εκπαιδευτικός φορέας που δημιούργησε το radiobubble.