8 Ιουλίου 2015

Contrabbando - τα tweet


Παρακάτω μερικά από τα πρώτα tweet του Καίσαρα, τα περισσότερα από το 2010.
Εν καιρώ θα φτιάξουμε κι άλλες ιστορίες με αυτά.

O Παναγιώτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ελληνικού twitter. Σκληροπυρηνικός μάλιστα της κοινότητάς του που αρχικά συγκροτήθηκε επάνω σε μια ελαφρά ιδεολογική και πολιτική αντιπαλότητα απέναντι στο facebook στο οποίο καταφεύγανε τότε οι πιτσιρικάδες και οι λάτρεις κάθε είδους τηλεπερσόνας. Ενώ στο twitter ήμασταν, υποτίθεται, οι “ψαγμένοι”, “οι πολιτικοποιημένοι”, “οι κουλτουριάρηδες”, “το σκεπτόμενο διαδίκτυο” όπως λέγαμε. Ξεκίνησε να τουιτάρει από τον λογαριασμό του radiobubble, ως @radiobubble δηλαδή όπως πολλοί εμπλεκόμενοι με τη ραδιοφωνική κοινότητα, ιδιαίτερα την περίοδο των γεγονότων του Δεκέμβρη του '08 όταν ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε περί τους 10 διαχειριστές.
Το δικό του λογαριασμό, τον θρυλικό πλέον @Contrabbando τον ξεκίνησε τον Μάη του 2009.

Στο twitter έγραψε πανέμορφα ποιήματα κι ολόκληρα χρονογραφήματα μέσα σε 4-5 τουίτ, ανέλυσε θέσεις πολιτικές, έκανε ιστορικές αναλύσεις, ανέπτυξε αγωνίες φιλολογικού χαρακτήρα, έπαιξε πόκερ με τα άλλα account πετώντας στο τραπέζι ποιητές, κανιβάλισε με ξεκαρδιστικό τρόπο τις πολιτικές θέσεις των φίλων του και αποκάλυψε με χαρακτηριστική ευκολία την ένδεια των επιχειρημάτων των πολιτικών του αντιπάλων, συμπαραστάθηκε με μοναδικό τρόπο σε όσους πέρναγαν τις ίδιες ταλαιπωρίες με τη δική του, μετέφερε ειδήσεις, δίδαξε...

Δημιούργησε σχολή.

Έγραφε στο twitter όπως ήταν, χουβαρντάς δηλαδή, με μια καλή κουβέντα για όλους, με μια έμφυτη ευγένεια. Διαβάζοντας τα τουίτ του είναι συχνά σαν να τον βλέπεις στην αγαπημένη του κίνηση: να σου πιάνει το χέρι, να λυγίζει ελαφρά τη μέση και να επιδίδεται σε ένα αρχοντικό χειροφίλημα. Μια κίνηση αγάπης, ευγένειας, εκτίμησης. Μια κίνηση που έφερνε σε όσους δεν τον ήξεραν καλά, μια ελαφρά αμηχανία. Κι έτσι οι απαντήσεις που του απήυθυναν στο twitter ήταν ανάλογες. Άλλοι κάναμε μια προσπάθεια να κάνουμε την ίδια ακριβώς κίνηση και να του φιλήσουμε το χέρι, άλλοι παρέμεναν αμήχανοι να τον κοιτούν, άλλοι τον βούταγαν διαδικτυακά απ' τους ώμους και τον αγκάλιαζαν τρυφερά ή με περισσότερη ένταση απ' όση προβλέπονταν απ' τη στιγμή.

Μ' αυτή του την πρακτική, ώθησε τους άλλους, τα άλλα account, τα άλλα avatar, τους άγνωστους συνομιλητές του στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ποίηση και τη σκέψη, στον άμεσο και ειλικρινή λόγο. Έγραφε για την αρρώστια ακομπλεξάριστα. Απέπνεε σεβασμό καθώς άφηνε στον άλλον χώρο να μιλήσει, ιδιαίτερα αν διαφωνούσε μαζί του.

Κι η στάση του αυτή, δημιούργησε το μέτρο, μας ώθησε όλους και στο twitter στη δημιουργία μιας κοινότητας με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Γιατί υπήρξε και η εποχή όπου το twitter είχε έντονα τα χαρακτηριστικά μιας κοινότητας ανθρώπων που επιδίδονται σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Μιας κοινότητας ανθρώπων που δημιουργούν, που διαφωνούν σεβόμενοι τον άλλον, που σε χτυπάνε φιλικά στον ώμο όταν κάτι σου συμβαίνει, που είναι πρόθυμοι να ξενυχτήσουν μαζί σου απλά και μόνο για να μην είσαι μόνος στις 4 το πρωί. Μια κοινότητα ανθρώπων με σαφή τελικά πολιτικό χαρακτήρα, χαρακτήρα που τον συνδημιουργούν όλα τα παραπάνω, κι άλλα τόσα: Τα ποιήματα στις 10 το πρωί, τα ουρλιαχτά ντάλα μεσημέρι, οι αγκαλιές τις πιο άκυρες στιγμές της ημέρας, η καθαρή θέση απέναντι στα πράγματα...

Ο Παναγιώτης ως Contrabbando στο twitter υπήρξε ο ορισμός αυτού που αποκτά ψευδώνυμο για να φανερώσει όλες τις πτυχές της ομορφιάς και της ποίησής του.

Μαζί του αποχαιρετήσαμε και επίσημα το ελληνικό τουίτερ της νιότης μας, τις ψηφιακές κοινότητες της νιότης μας, το radiobubble της νιότης μας.

ΑΚ