15 Απριλίου 2015

Διεθνής διάκριση για το rbdata, το radiobubble και το hackademy: Εuropean Press Prize για τη διεθνή έρευνα The Migrants Files.

 Το Μάρτιο του 2014 το ‪#‎rbdata‬ (η ομάδα "δημοσιογραφίας των δεδομένων" του radiobubble, του radiobubblenews και του hackademy) έκανε την πρώτη εμφάνισή του συμμετέχοντας στην διεθνή έρευνα δημοσιογραφίας δεδομένων The #‎MigrantsFiles‬.


Με το "Τhe Migrants Files: Τα θανατηφόρα τείχη της Ευρώπης" η ομάδα του rbdata συνεισέφερε στο project που για πρώτη φορά προσπάθησε να καταγράψει τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Η καταγραφή, που μέχρι την πρώτη δημοσίευσή της δεν γινόταν επισήμως από κανέναν διεθνή οργανισμό, επιβεβαίωσε αυτό που φοβόταν όσοι παρακολουθούν την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης.

Στις 15/04/2015, η διεθνής ομάδα του Migrants Files τιμήθηκε με μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην Ευρώπη, αποσπώντας το European Press Prize στην κατηγορία Innovation Award.

Πρόκειται για τη δεύτερη διεθνή διάκριση για την συγκεκριμένη έρευνα όσο και για την ομάδα του rbdata μιας και προηγήθηκε τον Ιούνιο του 2014 το Ά Βραβείο στην κατηγορία "Data story or group of stories on a single topic" των Data Journalism Awards 2014 που διοργάνωσε στα πλαίσια του GEN Summit 2014 η διεθνώς αναγνωρισμένη δημοσιογραφική κοινότητα του Global Editors Network.

Η συμμετοχή του radiobubble στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10 δημοσιογράφοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε μέσω του rbdata, της ομάδας δημοσιογραφίας δεδομένων του radiobubble που εκτός των άλλων δημιούργησε και την πρώτη ιστοσελίδα σχετική με τη δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα. Την έρευνα επίσης στηρίζει και το Hackademy ο εκπαιδευτικός φορέας που δημιούργησε το radiobubble. 




Aναλυτικότερα:
  Η έρευνα διεξήχθη από περισσότερους από 10 δημοσιογράφοι από 6 ευρωπαϊκές χώρες. Το επίσημο hashtag του project είναι το # MigrantsFiles. Το The Migrants Files είναι ένα έργο δημοσιογραφίας δεδομένων των ομάδων Journalism++ SAS, Journalism++ Stockholm και Dataninja, των μέσων Neue Zürcher Zeitung, El Confidencial, Sydsvenskan και radiobubble και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων Jean-Marc Manach και Jacopo Ottaviani. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το JournalismFund.eu. Οι κύριες πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για το The Migrants Files προήλθαν από προηγούμενη δουλειά των United for intercultural action, το Fortress Europe του Gabriele Del Grande και το Puls του Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε επιπλέον έρευνα.
Η συμμετοχή του radiobubble πραγματοποιήθηκε μέσω του rbdata, της ομάδας δημοσιογραφίας δεδομένων του radiobubble που εκτός των άλλων δημιούργησε και την πρώτη ιστοσελίδα σχετική με τη δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα. Την έρευνα επίσης στηρίζει και το Hackademy ο εκπαιδευτικός φορέας που δημιούργησε το radiobubble.

Δείτε
Το Migrants Files στο rbdata: http://www.rbdata.gr/themigrantsfiles/index.html
Η διεθνής έρευνα σε εξέλιξη: https://www.detective.io/detective/the-migrants-files/
Και το βραβείο: http://www.europeanpressprize.com/…/the-migrants-files-sur…/
Επίσης: Διεθνές βραβείο για το radiobubble και το hackademy | Το The Migrants Files βραβεύεται στα Data Journalism Awards 2014.
και